Speedy Loodgieter
Contacteer Speedy Loodgieter
O- en W-Vlaanderen | Vl-Brabant | Antwerpen | Limburg

Centrale verwarming

Wij staan 24/7 klaar om u te helpen met de herstelling of het onderhoud van uw centrale verwarming. Is uw verwarmingsketel een gasketel dan is een tweejaarlijks onderhoud verplicht. Iedere andere cv ketel moet om het jaar een onderhoud krijgen.

Een herstelling of onderhoud van uw cv?
Bel 0495 56 37 78

Herstelling centrale verwarming


Ken jij het? Na een lange dag werken kom je thuis en je wil snel even een warme douche nemen. Je draait de kraan open en na enkele minuten realiseer je dat het water maar niet warm wordt. Of misschien kom je thuis op een frisse avond en wil je de chauffage opzetten, na verloop van tijd te besef je dat het nog steeds even koud binnen is en je ketel niet aanslaat …

Zeer vervelend, vooral als het buiten wat frisser en kouder is. Veel mensen hebben hier dan ook geen kennis van en moeten vaak een deskundige inschakelen.

De meest voorkomende problemen die wij als loodgieter tegengekomen in huishoudens zijn:

 

 

1. Een lek in het verwarmingssysteem

Een lek in je verwarmingssysteem kan zorgen voor elektrische storingen en wateroverlast Het is dus van groot belang dat wanneer je zo’n probleem tegenkomt, dit zo snel mogelijk laat aanpakken door een erkende loodgieter.
 

Hoe kan je merken dat je een lek hebt?

Er zijn twee manieren om te zien of je mogelijk te maken hebt met een lek in je centrale verwarming:

 • Merk je op de thermostaat of de ketel dat de druk van je verwarmingsketel steeds vermindert? Of moet je de druk vaak laten opvoeren?
 • Heb je ergens last van waterschade? Wateroverlast kan een indicator zijn dat je te maken hebt met een lekkende leiding.

 

Wat kan de oorzaak zijn van een lek in je verwarmingssysteem?

 • Expansievat is kapot, verouderd of versleten
 • Slechte aansluiting van het systeem
 • Opstapeling van kalk in de centrale verwarming
 • De leidingen van de centrale verwarming vertonen scheuren of schade.


Vooral schade binnen de leidingen van het verwarmingsysteem is moeilijk om op te sporen zonder de juiste uitrusting. Wanneer je centrale verwarming het dan ook niet meer doet of je hebt een vermoeden dat je te maken hebt met een lek, kan je best ons daarvoor contacteren.

Wij zullen er dan voor zorgen dat het onderhoud of de herstelling van je centrale verwarming tip-top in orde is.

 

2. De radiator is defect

Waar velen van ons niet bij stilstaan bij een centrale verwarming zijn de radiatoren zelf. Diegene die al wat meer aan hun energiefactuur beginnen denken, zullen misschien al opteren om een duurzamere verwamingsketel aan te schaffen zoals een hoge rendementsketel. Maar zitten dan wel met radiatoren van tien of vijftien jaar oud.

 • En dat zorgt soms voor problemen:
 • Hogere energiefactuur
 • Trager verwarmen van je ruimtes
 • Oude radiatoren zijn vaak groter in omvang en nemen meer plek in in de woning.


Nu de gas- en elektriciteitsprijzen fors zijn toegenomen, en tevens nog zullen blijven toenemen, is het natuurlijk aangeraden hierover eens na te denken. Want op lange termijn zal je hier zeker je vruchten van plukken.

 

3. Verwarmingsketel werkt niet.

Wanneer je de temperatuur op je thermostaat aanpast en merkt dat het niet warmer wordt, heb je waarschijnlijk te maken met verwarmingsketel die niet meer werkt of defect is.

 • Er zijn enkele zaken die je zelf kan controleren:
 • Is er voldoende gastoevoer op je verwarmingsketel?
 • Gaskraan staat open?
 • Voldoende brandstof in je stookolietank?
 • Heeft de verwarmingsketel stroom?


Hebben deze zaken niet geholpen? Dan is er een kans dat er een defect is aan de installatie zelf. Dan kan je beter niet verder aan je installatie gaan prutsen en een deskundige loodgieter zoals ons zelf inschakelen.
 

Wat als mijn centrale verwarmingssysteem helemaal defect is?

Wanneer wij ter plaatste vaststellen dat een onderhoud of herstelling aan uw centrale verwarming of verwarmingsketel niet meer aan de orde is. De ketel of cv is bijvoorbeeld verouderd, versleten of kapot. Dan geven wij jou ter plaatste advies over een mogelijke nieuwe ketel voor uw verwarmingssysteem die ideaal is voor uw huishouden en woonsituatie.

Indien gewenst kunnen wij de oude, versleten apparatuur weghalen en depanneren en als gevolg het nieuwe verwarmingssysteem gaan installeren zodat u snel weer verder kan.

 

Onderhoud verwarmingsketel


Een onderhoud van uw cv installatie is niet alleen nuttig om rendementsverlies tegen te gaan. Volgens de wet moet iedere cv ketel of condensatieketel jaarlijks zo’n onderhoud krijgen. Is uw verwarmingsketel een gasketel dan zijn de regels iets soepeler, men gaat uit van een onderhoud om de twee jaar. Na de controle van uw centrale verwarming krijgt u van onze medewerkers een attest van onderhoud mee.
 

Waarom is een onderhoud van uw verwarmingsketel of centrale verwarming zo belangrijk?

Het onderhoud van je centrale verwarmingsketel is zoals reeds aangehaald door de wet verplicht door een erkende loodgieter. En dat is niet zonder reden:

 • Onderhoud van je verwarmingsketel voorkomt gevaarlijke situaties bij lekkages etc.
 • Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder energie.
 • Je betaalt minder op je gas- of energiefactuur.
 • Minder CO2-uitstoot bij goed onderhouden toestellen.
 • Behoud het maximale rendement van je verwarmingsketel
 • De levensduur van je verwarmingsketel is langer en je hebt dan ook minder kans op een defect in vergelijking met toestellen die niet goed onderhouden worden.

 

Wat doen we als wij een onderhoud uitvoeren op jouw verwarmingsketel?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten wat voor soort verwarmingsketel u heeft en waarop u stookt. Nadat we dit hebben vastgesteld zal het proces in volgende stappen verlopen:

 • Reinigen en controleren van de verwarmingsketel.
 • Verwarmingsketel correct afstellen volgens de wettelijke voorschriften.
 • Herstellen van verouderde, versleten of defecte onderdelen.
 • Keuringsattest van de verwarmingsketel opstellen

 

Wanneer moet je je verwarmingsketel laten keuren of controleren?

Voor de meeste verwarmingsketels die op gas werken volstaat het volgens de Belgische wet om om de twee jaar een onderhoud te laten uitvoeren door een technicus. Echter andere verwarmingsketels zoals condensatieketels of centrale verwarmingsketel moeten jaarlijks voorzien worden van een onderhoud.

Bij elk onderhoud dat wij uitvoeren krijg je dan ook een reinigings- en verbrandingsattest als certificaat dat je verwarmingsketel helemaal in orde is.
Verwarmingstoestellen die niet zijn aangesloten op de centrale verwarming zijn niet onderhoudsplichtig verklaar door de Belgische wet. Wat niet wil zeggen dat een onderhoud van niet-centrale stooktoestellen veel voordelen kan geven.

 

Tips van een professional:

1. Een defect of versleten verwarmingsketel

Wanneer je cv ketel of verwarmingsketel na de keuring niet meer in goede staat is en niet meer aan herstelling toe is, kan je best investeren in een nieuwe hoge rendementsketel. Een hoge rendementsketel is op dit moment een zeer verstandige keuze. Na de aanvang van de oorlog in Ukraine staan toch veel meer mensen stil om over te schakelen naar een duurzamer toestel dat hen op die manier de kosten doet drukken.
Ook voor de installatie van een verwarmingsketel kan je steeds bij ons terecht.


2. Wacht niet met het keuren of onderhouden van je cv verwarmingsketel.

Een onderhouden verwarmingsketel is veel duurzamer dan een toestel dat niet voldoende wordt gecontroleerd. De levensduur van het toestel wordt er niet alleen beter op maar ook zal je dit ongetwijfeld op lange termijn op je energiefactuur voelen.
 

Speedy Loodgieter - Lodewijk Dosfelstraat 9 - 9160 Lokeren - info@speedyloodgieter.be - T: 0495 56 37 78